ovishow prezinta stiri mondene,stiri pe surse,ovishow prezinta noutati din mediul online 24/24

SUA îi spune Turciei să renunțe la S-400 rusești

SUA îi spune Turciei să renunțe la S-400 rusești în schimbul unui raport privind sistemele Patriot

Statele Unite au oferit Turciei o ofertă oficială pentru o vânzare de 3,5 miliarde dolari a sistemelor de rachete americane Patriot, dar numai cu condiția ca Ankara să anuleze achiziția S-400 din Rusia, potrivit presei locale
FILE PHOTO © Reuters / RIA Novosti / Issei Kato
FILE PHOTO © Reuters / RIA Novosti / Issei Kato


O delegație americană a vizitat țara de la mijlocul săptămânii pentru a prezenta termenii lui Washington oficialilor turci din domeniul apărării și al ministerului de externe.
Contractul încheiat de americani a inclus o condiție prealabilă, potrivit căreia sistemele de apărare antirachetă Patriot vor fi furnizate Ankarei doar dacă va renunța la acordul său de a cumpăra sisteme ruse de apărare aeriană, a raportat Yeni Safak.

În decembrie, Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea a 80 de rachete Patriot și a altor 60 de rachete, împreună cu stații de lansare, radare și alte echipamente, către Turcia, pe care le-a numit un aliat important. 

Guvernul turc, care a încercat mult timp să achiziționeze patrioții, a fost frustrat de SUA pentru că nu le-a vândut rachetele " când au fost necesare cel mai mult "

În 2017, Ankara a semnat un contract cu Rusia pentru a cumpăra sistemele de apărare aeriană mai avansate S-400. Instalarea lor va începe în Turcia în luna octombrie a acestui an. Această mișcare a provocat nemulțumire în SUA, deoarece Washingtonul a susținut că utilizarea hardware-ului rus de către un stat NATO, precum Turcia, pune în pericol întregul bloc. 

Congresul american a întârziat expedierea a 100 de avioane de luptă F-35 în Turcia în represalii. Cu toate acestea, Ankara a fost reticentă să renunțe la presiunea americană. Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a insistat că achiziția S-400 a fost o " înțelegere făcută " și că țara sa nu avea nevoie de permisiunea nimănui de a lovi tranzacții esențiale pentru securitatea sa. 

Când a fost întrebat despre discuțiile Patriot, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a reiterat că nu există intenții de anulare a acordului S-400 cu Moscova. " Achiziționarea S-400 este de a satisface nevoile de urgență și de securitate pe termen scurt ale țării noastre. Vom lua măsurile necesare pentru ca acest sistem să poată fi utilizat în mod independent și nu va afecta sistemele F-35 și NATO. 

contacte cu autoritățile americane care sunt, de asemenea, sensibile în legătură cu această problemă ", a declarat Cavusoglu, citat de Yeni Safak.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu