ovishow prezinta stiri mondene,stiri pe surse,ovishow prezinta noutati din mediul online 24/24

Războiul dintre Iran și Arabia Saudită ar putea sărăci lumea

Un conflict armat dintre Riyad și Teheran ar avea un impact major asupra piețelor petrolului și asupra economiei globale. RT a cerut experților ce ar însemna un război între cele două superputeri ale Orientului Mijlociu pentru prețurile la țiței. 
FILE FOTO Membrii forțelor de securitate din Arabia Saudită © Ahmed Jadallah © Reuters

Dacă se produce un conflict, prețurile petrolului ar putea crește cu 500%. "Prețurile energiei vor depinde în mod grav de severitatea conflictului. 


Să ne amintim de Kurdistanul irakian nerecunoscut, care într-o stare de război continuu a exportat circa 550.000 de barili pe zi prin Turcia. În această privință, ne putem aștepta la o creștere a prețului petrolului la panică de 150-100 de dolari în prima zi a conflictului ... Dacă Arabia Saudită și Iranul își atacă reciproc instalațiile petroliere, prețurile la țiței pot urca la 300 de dolari ", a declarat Mikhail Mashchenko, analist la Rețeaua socială eToro pentru investitori a declarat RT.

Ivan Karyakin, analist de investiții la Global FX, subliniază că aria posibilităților conflictuale aduc o treime din petrolul global. Arabia Saudită, Irakul, Iranul, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman și Qatar produc împreună aproximativ 28 de milioane de barili pe zi, ceea ce reprezintă puțin mai puțin de 30% din producția mondială; prețurile vor crește imediat la 150-180 $ pe baril, a spus el.

"Atunci totul va depinde de durata conflictului. Piața mondială va supraviețui în două sau trei zile de la conflict. Dacă conflictul durează o săptămână, atunci prețurile vor crește la 200 de dolari sau mai mult, iar acest lucru va avea consecințe pe termen lung, deoarece stocurile vor scădea ", a spus Karyakin. 

Analistul insistă că un război între Riad și Teheran este puțin probabil, deoarece nu este în interesul Rusiei și al Chinei. 

"Rusia este partener al multor țări conflictuale din Orientul Mijlociu. Cel mai mare importator de petrol din China, care poartă cele mai mari riscuri în cazul creșterii prețului petrolului, va folosi toată influența sa asupra Iranului și SUA pentru a preveni un conflict ", a spus el. Un război în Orientul Mijlociu va fi foarte neprofitabil pentru importatori, potrivit lui Ivan Kapustiansky, analist al Forex Optimum

"În caz de război, piețele ar putea pierde aproximativ 20% din oferta mondială. În primul rând, desigur, cei mai importanți importatori vor fi afectați. 

Acestea includ SUA, China, Japonia, precum și zona euro, de fapt, principalele locomotive ale economiei mondiale ", a spus el.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu