ovishow prezinta stiri mondene,stiri pe surse,ovishow prezinta noutati din mediul online 24/24

Un bărbat din Australia, născut în Coreea de Sud, a fost acuzat pentru că acționa ca agent economic pentru Coreea de Nord

SYDNEY - Un bărbat din Sydney, născut în Coreea de Sud, a fost acuzat duminică pentru că acționa ca agent economic pentru Coreea de Nord din Australia, încercând să negocieze vânzări în valoare de zeci de milioane de dolari pentru Pyongyang, care includeau componente utilizate în rachete balistice. Poliția federală australiană a declarat că australianul Chan Han Choi, în vârstă de 59 de ani, a folosit comunicarea criptată pentru a face vânzări și a discuta despre furnizarea de arme de distrugere în masă. informeaza nydailynews.com
agent economic pentru Coreea de Nord
agent economic pentru Coreea de Nord

Acțiunile sale au încălcat atât sancțiunile Organizației Națiunilor Unite, cât și sancțiunile australiene împotriva Coreei de Nord, a spus poliția. Politia a declarat ca omul a actionat pentru a genera venit pentru Pyongyang prin organizarea vanzarii de software de calculator folosit pentru ghidarea rachetelor balistice, precum si expertiza din Coreea de Nord catre alte entitati internationale.

Poliția nu a elaborat. Primul ministru Malcolm Turnbull a declarat că a fost informat de comisarul AFP Andrew Colvin cu privire la "chestiunea foarte, foarte serioasă" și a avertizat pe oricine să se gândească să ajute Coreea de Nord că "AFP vă va găsi". "

Coreea de Nord este un regim criminal periculos, nesăbuit, amenințând pacea regiunii", a spus Turnbull. "El se sprijină prin încălcarea sancțiunilor ONU, nu doar prin vânzarea de mărfuri cum ar fi cărbunele și alte bunuri, dar și prin vânzarea de arme, prin vânzarea de droguri prin angajarea în criminalitatea informatică". El a adăugat: "Este extrem de important ca toate națiunile să acționeze necontenit pentru a aplica aceste sancțiuni din cauza presiunii mai economice pe care o poate aduce Coreea de Nord, cu cât acest regim va fi adus la iveală mai repede".

În ciuda sancțiunilor internaționale, Coreea de Nord, care a fost legată de numerar, a testat luna trecută cea mai puternică rachetă care ar putea să vizeze continentul american. Choi se confruntă cu șase taxe legate de intermedierea vânzării componentelor de rachete și a expertizei din Coreea de Nord către alte entități internaționale și de încercarea de a transfera cărbuni din Coreea de Nord către entități din Indonezia și Vietnam. 

Choi nu a apărut duminică și nu a solicitat eliberarea pe cauțiune într-un tribunal din Sydney, iar cauțiunea a fost refuzată oficial. Comisarul adjunct al poliției federale, Neil Gaughan, a declarat că guvernele Indoneziei și Vietnamului - sau autoritățile din aceste țări - nu au fost implicate în încercarea de transfer de cărbune. 

Choi este prima persoană acuzată de Australian Weapons of Mass Destruction Act și se poate confrunta cu o pedeapsă maximă de 10 ani de închisoare.