ovishow prezinta stiri mondene,stiri pe surse,ovishow prezinta noutati din mediul online 24/24

Consiliul de Securitate nu reușește să adopte o rezoluție privind Ierusalimul

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite nu a adoptat, luni, proiectul de rezoluție care reflectă regretul dintre membrii organismului cu privire la "deciziile recente privind statutul Ierusalimului", cu un vot negativ din partea Statelor Unite. 
The Security Council votes on a draft resolution on Jerusalem. UN Photo/Kim Haughton
The Security Council votes on a draft resolution on Jerusalem. UN Photo/Kim Haughton

Textul depus de Egipt a reiterat poziția Organizației Națiunilor Unite asupra Ierusalimului și ar fi afirmat că orice decizii și acțiuni care pretind că s-au modificat, caracterul, statutul sau compoziția demografică a orașului sfânt al Ierusalimului nu au nici un efect juridic, sunt nulă și neavenită și trebuie anulată în conformitate cu rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate. " Textul ar fi solicitat de asemenea tuturor statelor "să se abțină de la înființarea misiunilor diplomatice în orașul sfânt al Ierusalimului". 

Un vot negativ - sau veto - de la unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului - China, Franța, Rusia, Marea Britanie și Statele Unite - blochează trecerea unei rezoluții.
Prin urmare, proiectul a fost respins în ciuda susținerii celorlalți patru membri permanenți și a celor zece membri nepermanenți. 

Votul a urmat unei briefing-uri de către Nickolay Mladenov, Coordonator Special pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, care a declarat că conflictul Israel-Palestina nu a înregistrat progrese semnificative pozitive în calea păcii în perioada de raportare din 20 septembrie până în 18 decembrie.