ovishow prezinta stiri mondene,stiri pe surse,ovishow prezinta noutati din mediul online 24/24

Pestera Poarta Zmeilor – Cheile Plaiului – Coltesti

La mai bine de un an de cand am fost ultima oara in zona Rimeta, din Muntii Trascau, m-am gandit sa organizez o tura pe aici. Astfel, dupa cateva cercetari si dupa discutii cu diferite persoane, am ajuns la concluzia ca ar fii ok sa fac o tura prin Cheile Silosului si Cheile Plaiului, aflate in zona satelor Coltesti si Izvoarele.
sdc15649
Piatra Secuiului vazuta de pe Cetatea Coltesti
Donjon-ul Cetatii Coltesti (Cetatea Trascaului)
Donjon-ul Cetatii Coltesti (Cetatea Trascaului)
Cetatea Coltesti
Cetatea Coltesti
Aceste chei se afla la aproximativ 65 km de orasul Cluj-Napoca, indiferent daca se merge pe la Baisoara sau pe la Turda, sunt doua rezervatii naturale de interes national si pot fii strabatute de orice persoana care are o conditie fizica buna. Pornirea in tura am facut-o din capatul satului Coltesti, partea dinspre cetatea cu acelasi nume.

Dupa 20 de minute de la start, am ajuns in zona ruinelor vechii cetatii, unde am vizitat diferite incaperi ale cladirii care pana la inceputul secolului al XVIII-lea a fost resedinta familiei de nobili maghiari Thoroczkay. Pana la acest monument arhitectonic, din care se mai vad doar zidurile catorva incaperi si ale donjonului am urmarit marcajul Triunghi Albastru si pentru scurt timp, Banda Albastra. Ambele marcaje pornesc din centrul satului Coltesti, din zona bisericii.

Continuand drumul pe Banda Albastra, la 10 minute de izvor ne-am intalnit cu Banda Rosie care vine de la Rimetea si merge spre Platoul Bedeleu si mai departe, spre Cheile Rimet si Platoul Ciumerna. Pentru inca 0 de minute ne deplasam pe poteca indicata de ambele marcaje si ajungem pe Platoul Bedeleu la o bifurcatie de trasee. Din stanga vine marcajul Cruce Rosie si o i-a spre Pestera Poarta Zmeilor, iar in fata traseele pe care am venit, merg spre Izvorul Bedeleului si alte zone frumoase din Trascau.

Aici am facut pauza de masa, dupa aproximativ 2h 30 minute de la plecarea in traseu. Pana spre urmatoarea destinatie mai era aproximativ 1 h, conform marcajului.

Dupa ce am mancat, am pornit pe traseu, trecand pentru inceput pe langa cateva doline, iar mai apoi continuand cu urcusuri si coborasuri pana in partea nordica a Platoului Bedeleu. Odata ajunsi aici, se coboara prin padure, iar in scurt timp se ajunge in zona Pesterii Poarta Zmeilor.

Satul Izvoarele vazut din Cheile Plaiului
Satul Izvoarele vazut din Cheile Plaiului
Efectuand o scurta vizita in pestera si observand liliecii am urcat apoi pana deasupra acesteia la balconul amplasat strategic pentru a vedea o buna parte din minunatia Vaii Ariesului. De la balcon se poate observa Ariesul, stancile ce strajuiesc Bedeleul in partea sa nordica, Rezervatia Scarita Belioara, o parte din Cheile Posegii, Cheile Pociovalistei si Cheile Runcului si mergand mai departe, varful Muntele Mare cu ai sai 1826 metri.