ovishow prezinta stiri mondene,stiri pe surse,ovishow prezinta noutati din mediul online 24/24

Armata irakiana a cucerit orasul Kirkuk

Armata Irakiana (Diviza a 9-a mecanizata, Fortele Speciale „Golden Division”), Politia Federala si Fortele de Mobilizare Populara (grupari paramilitare siite arabe sunnite arabe, turkmene, crestine arabe, crestine asiriene si yazidite) au inceput sa avanseze catre orasul Kirkuk, reusind sa il elibereze in totalitate impreuna cu aeroportul international Kirkuk, aerobaza K1, taberele militare K1 si Qarah Tapah , toate campurile petroliere situate la nord de oras si orasele Kifri, Daquq si Tuz-Khormato in mai putin de 24 de ore, omorand cateva zeci de luptatori kurzi din Peshmerga, PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), YPG, PJAK si voluntari locali, in acest proces, capturand de asemenea zeci de vehicule Humvee, tancuri si camioane abandonate de catre acestea inainte de a se retrage catre orasul Erbil.
 
Armata irakiana a cucerit orasul Kirkuk
Armata irakiana a cucerit orasul Kirkuk

Presedintele regiunii autonome kurde, Masoud Barzani, este considerat pricipalul vinovat pentru infrangerea suferita la Kirkuk, deoarece acesta ar fi ordonat celor 9,000 de soldati Peshmerga insarcinati cu apararea orasului sa se retraga daca fortele armate irakiene insista, lucru care s-a si intamplat, luptatorii PKK, YPG, PJAK si civilii voluntari fiind nevoiti astfel sa reziste singuri in fata armatei irakiene care pe parcursul bataliei a folosit un numar mare de vehicule Humvee si tancuri americane Abrams. In timp ce o parte din civilii de etnie kurda au parasit orasul, cei ramasi, dintre care kurzi, asirieni, arabi si turkmeni au sarbatorit victoria pe strazi alaturi de soldatii irakieni, dezmitiand acuzatiile agentiei de presa kurde Rudaw care a sustinut fara sa prezinte nici o dovada ca in Kirkuk ar fi avut loc mai multe decapitari dupa eliberarea orasului de catre fortele armate irakiene, asa zisele victime fiind reprezentate de soldati Peshmerga care s-au predat acestora. 

Potrivit lui Vasilescu Valentin, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni, fortele kurde Peshmerga ar numara in prezent aproximativ 200.000 de soldați cu un nivel de pregătire precar, citeva sute de tancuri T-54, T-55/ 69, T-62, sapte tipuri diferite deTAB-uri, MLI si zece tipuri de artilerie tractata, prost intretinute. 

Armamentul este sau a fost produs in China, Germania, URSS, SUA, Anglia, Cehia și Romania. Armata irakiana numara 81.000 de militari, la care se mai adauga unitatile de politie federala și gruparile paramilitare ce alcatuiesc fortele de mobilizare populara , în total 180.000 de oameni, o parte din ei veterani ai luptelor împotriva Statului Islamic (ISIS) la care kurzii n-au participat. Irakul dispune de peste 500 tancuri T-72M, T-72S si M1A1 Abrams, 1.600 de TAB-uri, MLI, 160 de piese de artilerie autopropulsatăa și lansatoare de proiectile reactive. In timp ce Kurdistanul nu dispune de forte aeriene, Irakul are avioane de vanatoare/bombardament F-16, Su-25 L-159A si elicoptere de lupta Mi-28 si Mi-35, toate bine intretinute. Irakul dispune de superioritate calitativa si cantitativa în echipament militar greu si militari experimentati in lupta.

Irakul are pentru moment sprijinul comunitatii internaționale, spre deosebire de Kurdistan ( sprijinit doar de Israel ). Daca acesta se schimba Irakul poate avea probleme în asigurarea lantul logistic de aprovizionare cu munitii si piese de schimb. Irakul are o baza de mobilizare a rezervistilor mult mai mare. Terenul muntos al Kurdistanului poate compensa o parte din superioritatea irakiana. Irakul este de asemenea obligat sa lupte simultan pe două fronturi la momentul actual: cu fortele kurde Peshmerga si cu Statul Islamic (ISIS).